2012. június 17., vasárnap

Miért éppen Lenke ? / 1.

Folytatva a hülye nevek kialakulásáról szóló eposzt, a Lenke nevet Theo találta,  de a szigorú és hülye feltételeket én alkottam meg.


Miszerint:
Öhi nevének Theo vezetéknevéhez kell illeszkednie. Mivel ez a vezetéknév 1) viszonylag hosszú, 3 szótagos, 2) vegyes-mély hangrendű és tele van réshanggal és r-rel,
ezért
a keresztnév
1) legyen rövid (max 2 szótag, 5 hang)
2) lehetőleg magas hangrendű legyen és lágy; szóval legyen benne i vagy e, és l

De itt nem ért véget a rigolyák sora, mert ez csak a formai rész volt
emellett a kulturális kontextus és a személyes ízlésficam is fontos, igen!

 Theo vezetékneve a 10 leggyakoribb magyar vezetéknév egyike,
3) egy név pedig mégiscsak az egyén megkülönböztetésére szolgál. Nekem alapjában véve a régóta meglévő és bevált, egyszerű keresztnevek tetszenek, amelyek évszázadokon át megfeleltek parasztnak és grófnak egyaránt: Eszter, Anna, Zsófia, Borbála, Erzsébet, Mária; Mihály, Pál, János, György stb., de ha a vezetéknév ennyire gyakori, akkor a keresztnév legyen viszonylag ritka. Hogy ne Szabó 2 János legyen. De nem akartam valami Holdból leszedett és kifinomultnak vélt Lorett, Krokett, Brikett neveket, szóval az is feltétel volt, hogy a magyar utónév-adási hagyományban legalább 100 éve jelenlévő név legyen.

(A keresztnév-adás történetéről egyébként tök jó olvasni Hajdú Mihály könyvét,   anyakönyvek  reprezentatív mintája alapján régiónként és koronként 200 évre visszamenőleg mutatja be, hogy melyek voltak a legnépszerűbb férfi- és női nevek a magyar nyelvterületen, hogyan változott a névkánon, milyen (típusú) utónevek "szivárognak/robbannak be, vagy tűnnek el).

4) +  ne legyen most divatos név. Ami a recens újszülött utónévadási statisztikákban az első 50 helyen volt, azt eleve kihúztam

5) ősmagyar(nak látszó) név nem lehet - ezek 90%-a ugyanis teljes hülyeség, semmi köze a kereszténység előtti, "pogány" "ősmagyar" nevekhez (amiről úgyis alig tudni valamit, de ha igen, akkor ma a legvérmagyarabbak sem adják valamilyen oknál fogva a Huba, Töhötöm, Kond, Ond neveket gyermekeiknek, holott azok (vagy valami hasonló) legalább valóban létező nevek voltak anno).

6) mivel a vezetéknév egyben köznév (foglalkozásnév is), ezért köznévként is funkcionáló nevek (Virág, Alma stb.)  kilőve, hogy ne legyen beszélő név (pl. Farkas Piroska, Kemény Tojás stb.).

7) Orosz eredetű sajnos nem lehetett ugye

Így lett összesen 8 név.

folyt. köv.


6 megjegyzés:

you might also like this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...